Spela Boule
Vill du vara med i något verkligt trevligt, spännande och välgörande för såväl kropp som sinne? Vad sägs om kombinationen lätt friskvård och social gemenskap i ett glatt gäng? Det är att spela boule.
Du träffar glada och positiva män och kvinnor, som ser fram mot nya lekfulla och spännande duster på boulebanan varje vecka. Vi har förbaskat roligt tillsammans och gläds åt våra framsteg som klotkastare. Ibland vinner vi och ibland avgår motståndarna med segern. För många pensionärer har boulen blivit en uppskattad och meningsfull umgängesform och friskvårdsaktivitet.
Det tar ungefär tio minuter att lära sig spela boule, men man får hålla på i många år innan man behärskar alla taktiska och tekniska finesser. I boule möts ung som gammal, man som kvinna på lika villkor.
Vad behöver man för att kunna spela boule? Rent fysiskt: Synen i behåll och rörlighet i ena armen. Även rullstolsbundna kan spela boule och gör det också i vår boulehall. Utrustningsmässigt: Inga speciella skor och kläder. Har Du inga bouleklot finns klot att låna i boulehallen. Billiga bouleklot finns att köpa på varuhus och bensinmackar. När Du blivit varm i kläderna och vill skaffa riktiga tävlingsklot, hjälper vi Dig att skaffa sådana när det är dags. Det är inte fysiskt ansträngande att spela boule, men det är en friskvårdsaktivitet som ökar ditt välbefinnande.
Som nybörjare kommer Du att få god hjälp och goda råd av våra medlemmar, som varit med en tid och gärna delar med sig av sina kunskaper. Tveka inte att ta kontakt med oss, eller kom och titta på när vi spelar någon tisdag eller torsdag mellan 13 – 15.30. Ta en fika i serveringen och kolla vad trevligt vi har. Gör det!
Boulens historia
De första säkra bevisen på att människor har rullat klot mot andra föremål härrör från Egypten 4.000 år f Kr. Romarna spelade ” boule” , först med klot av sten och senare av järn. När romarna erövrade Europa och tog med sig ” civilisationens välsignelse” hörde naturligtvis också boule dit.
Under medeltiden spreds boulen till Frankrike, England och stora delar av Tyskland. I Frankrike tog sig bouleintresset sådana proportioner att kung Karl V under 1300-talet tvingades införa en lag som förbjöd boulespel. Han hade upptäckt att hans soldater hellre tränade boule än krigskonst.
Boulen i Sverige
Den man som mer än någon annan har bidragit till att boulen blivit en etablerad idrott i Sverige är Jaques Adlivankin. Jaques hade fransk mamma och lärde sig spelet i Provence. I mitten av 50-talet bodde Jaques i Vällingby och där lockade han grannar till den lilla fotbollsplanen på gården att börja ” kasta kula” . 1962 flyttade Jaques till Fagersjö i södra
Stockholm, där boulen kom att slå rot. (Ur ” Spela boule” av Stefan Johansson.)
Gävle har också haft en icke oväsentlig roll för boulens utveckling i Sverige. Också här var det några fransmän som gärna ägnade fritiden åt samvaro kring boulekloten i Boulognerskogen. 1976 bildades den första bouleklubben i Gävle, La Boule Joyeuse, som i dag är en av de två ledande bouleklubbarna i Gävle och som tillsammans med BK Esplanad står bakom tillkomsten av Gävles fina boulehall 2007, Gefle Boulecenter.